Dedektiflik Hizmetinde Gizliliğin Önemi
İnsanlar neden özel dedektiflik hizmetine ihtiyaç duyar? Bunun “kişiye özel” yüzlerce farklı sebebi olabilir. İşte dedektiflik hizmetinde gizlilik denildiğinde çizilen yasal sınır “kişiye özel” kavramıdır.
Bazı konular tanıdık birine emanet edilemeyecek veya paylaşılamayacak kadar kişiseldir. Zaten kişinin yakınları veya çevresi böyle konularda yardımcı olmak istese de duygusal davranacak ve objektif olamayacaktır. Olaylara ve kişilere tarafsız bir gözle bakan, serinkanlı şekilde hareket eden, duygusal değil mantıklı hareket eden, hızlı karar verebilen , hızlı düşünebilen biri, kişisel her konuda çok daha başarılı sonuçların elde edilmesini sağlayacaktır. Bu yüzden dedektiflik ve gizlilik ayrılmaz iki kavram olarak özel bir hizmeti ifade eder.
Dedektiflik hizmetlerindeki gizlilik hususunu bankaların, doktorların, avukatların ve psikologların mesleki gizlilik ilkelerine benzetmek mümkündür. “Meslek sırrı” gerekçesi ile müşterisi, hastası veya müvekkili hakkında bilgi vermekten imtina eden meslek gruplarında bu yükümlülük hem bir hak hem de sorumluluk olarak kabul edilir. Yani bir doktor hastası hakkında bilgi vermeye zorlanamayacağı gibi zaten bilgi vermemek mecburiyetindedir. Olayın yargıya taşınması hali hariç, bu tür mesleklerde bilgi verilmesi güveni kötüye kullanma, kişisel bilgilerin paylaşımı gibi nitelendirilmekte ve suç olarak kabul edilmektedir.
Aynı şekilde dedektiflikteki gizlilik kuralı etik ve ahlaki bir ilke olarak kabul edilir. Yani dedektif müşterisi ile ilgili topladığı bilgi ve belgeleri üçüncü kişilerle paylaşamaz ve paylaşmak zorunda da değildir. Görülmekte olan bir ceza soruşturması veya yargılaması dışında hiçbir kurum veya merci dedektiften bu bilgileri paylaşmasını isteme hakkına sahip değildir. Kaldı ki dedektiflerin topladığı bilgi ve belgelerin yasal merciler tarafından hükme esas alınması da – delil elde etme ve sunma usulü sıkı şekil şartlarına tabi olduğu için- istisnai hallerde görülür. Zaten elde edilme usulü ayrı bir suç oluşturan delilin herhangi yasal bir mercide kabulü de mümkün değildir.
Bu sebeplerle dedektiflerin araştırmaları sonucunda elde ettikleri bilgi ve belgeler konusunda mutlak gizlilik kurallarına uygun hareket etmek ve meslek sırrı konusunda hassas davranmakla yükümlü olduklarının altını tekrar çizmek isteriz.