Toplanan Deliller Mahkemede Nasıl Kullanılır?
Hukukumuzda yasal olmayan şekilde elde edilen delilin mahkemelerde ileri sürülmesi, kabul edilmesi veya hükme esas alınması kesin olarak yasaklanmıştır. Bu şekilde toplanan delilin ilgilisinin şikayeti üzerine özel hayatın gizliliği, haberleşme özgürlüğünün ihlali veya konut dokunulmazlığının ihlali gibi suçlar sebebiyle kişi hakkında cezai soruşturma ve kovuşturma açılacaktır.
Hukuk etiğinde suç oluşturacak bir eylemle yani kanunların öngördüğü usule aykırı şekilde toplanan delile “Zehirli Ağacın Meyvesi” ismi verilmiştir. Bundan kasıt, elde edilen delil o davayı ispat için tek yol olsa dahi “zehirli” yani suç oluşturan bir eylemle elde edildiği için geçerli kabul edilemez. Aksine bir kabul adalet duygusunu zedeleyecek ve yargının tarafsızlığına gölge düşürecektir. Bu sebeple gerek Anayasamızda gerekse ilgili kanunlarda kişi hak ve özgürlükleri, kişi ve konut dokunulmazlığı, özel hayatın gizliliği ve haberleşme özgürlüğü gibi konular ayrıca ve açıkça düzenlenmiş ve aykırı davranılması suç olarak kabul edilmiştir.
Zehirli ağacın meyvesi olarak kabul edilebilecek türden bir delil, kim tarafından elde edilmiş olursa olsun hem suç teşkil edecek hem de mahkemelerde hükme esas alınamayacaktır. Bu sebeple dedektifler tarafından toplanan deliller, hukuka ve kanuna aykırı şekilde elde edilmişse aynı şekilde geçersiz sayılacak ve özel dedektifin de delilin toplanmasını isteyen müşterinin de cezai sorumluluğunu doğuracaktır.
Özel dedektifler tarafından toplanan deliller;
- Halka yani kamuya açık alanlarda elde edilen ses ve görüntü kayıtları,
- İlgililer tarafından ulaşılabilecek resmi kayıtların örnekleri,
- Kamuya açık alanlarda yapılacak takipler sonucu elde edilecek veriler,
- Herkes tarafından görülebilecek şekilde özel şifreleme veya korumaya tabi olmayan bilgi ve paylaşımlar,
Gibi konularla sınırlandırılmıştır.
Takip edilen veya hakkında araştırma yapılan kişinin ev, işyeri veya aracına dinleme cihazı yerleştirilmesi, özel alanında kamera kaydı alınması, evine zorla girilmesi, telefonuna el konulması gibi eylemler ciddi anlamda suç olarak kabul edilerek yaptırımla karşılaşır. Ancak araçla seyahat eden birini araçla takip ederek hangi güzergahı kullandığı, hangi adreslere uğradığı, yanındaki kişiler gibi konuların fotoğraf veya benzeri şekilde belgelenmesi yasal kabul edilecek ve mahkemelerde delil olarak kullanılabilecektir.